Köpeğinizi Ne Sıklıkla Yıkamalısınız?

Köpeğinizi Ne Sıklıkla Yıkamalısınız?

İnsanların samimi ve sevimli dostları köpekler, insanlardan farklı bir deri yapısına sahiptirler. Köpek yıkama işlemi esnasında bunu unutmamak gerekir. Köpeğin hijyeni amacıyla yapılan yıkama işleminin köpeğin genel sağlığına zarar vermemesi gerekir. Bu açıdan köpeğin yıkanması kadar kurutulma süreci de önemlidir.

Köpek Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Köpeğin yıkanması sırasında göz önünde bulundurulması gereken birtakım noktalar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Özellikle köpeğin ilk banyosu, köpek açısından bir gerginlik sebebidir. Daha önce deneyimlemediği bir şey yaşayacağından, köpeğe sakin bir ses tonu ile yaklaşmak yararlıdır
  • Köpeğe özel, köpek banyo seti ürünleri kullanılmalıdır Örneğin ona özel mikrofiber havlu, şampuan, tarak gibi
  • Köpek şampuanının köpek için özel olarak üretilmiş olmasına dikkat etmek gerekir
  • Ilık bir suda, hafif ve nazik hareketlerle yıkanması hem köpek hem de köpeği yıkayan için sürecin daha sağlıklı geçmesine neden olur

Köpek Yıkama Sıklığı 

Köpekler, insanlar gibi sık ve yoğun olarak terlemeyen canlılardır. Köpeklerin kendi cinsine has kokusu olur ancak terlemeye bağlı bir kötü koku oluşmaz. Değişen hava şartlarına bağlı olarak köpek yıkama sıklığı değişkenlik gösterir.

Sıcak havalarda köpekler, özel durumlar haricinde haftada 1 yıkanabilir. Soğuk havalarda da köpekler sık yıkanabilir ama kurutulmasına özellikle dikkat etmek gerekir. Köpeği dikkatlice kuruladıktan sonra sık sık yıkamakta sorun olmaz. Burada belirtilen aralıkların genel ifadeler olduğu ve köpeğin cinsine göre değişen tüy yapısı doğrultusunda yıkanma aralıkların değişeceği akıllardan çıkmamalıdır. Fakat haftada 1 kereden fazla köpek şampuanı kullanmanız, köpeğinizin derisinde aynı insanlarda olduğu gibi yağlan vb. gibi problemler çıkarabilir.

Köpek sahiplenildikten sonra ailenin ve evin bir parçası olur. Bakımını asla ihmal etmemek gerekir. Köpeğe özel ürünler alınarak onun ortama yabancı kalmasının önüne geçilir. Köpeklere özel üretilen köpek havluları bu manada çok önemlidir. Sık sık yıkanan köpeklerin hasta olmaması adına onları özel köpek havluları ile iyice kurulamak gerekir. Köpekonun kendi özel havlusunu gördükçe tanır ve tanıdıkça sever. Böylece köpek havlusunu görünce sevinir ve banyo yapmak da onun için daha eğlenceli hale gelmiş olur.

Yavru Köpekler Yıkanır Mı? 

Yavru bir köpek, henüz aşıları tam değilse dışarı çıkartılmaz. Bu yüzden, aşıları tamamlanana kadar yavru köpeklerin yıkanmasına gerek yoktur. Öte yandan, dışarı çıkarttığınız yetişkin köpek, dışarıda kendini çamura ve kire bulaştırırsa, eve gelince temizlenmesi gerekir. Özellikle pati temizliği konusu bu aşamada önemlidir. Tüm bu temizlik işlemleri, köpek yıkama süresi içinde halletmek gerekir. Bu süre ortalama olarak 45 dakika sürer.

Köpeğin ilk banyosundan itibaren köpeği banyo sonrası ödüllendirmek çok geçerli olan bir yöntemdir. Köpekler için gergin olabilen banyo sürecini cazip hale getirmek adına ödüllendirme sisteminden yararlanılır. Köpeğin dikkatine dağıtabilecek materyallerin banyo etrafından temizlenmesi yıkanma sürecini daha çabuk bitmesini sağlar.