Köpek Bakımı İçin 5 İpucu

Köpek Bakımı İçin 5 İpucu

Köpekler inanılmaz sevimli canlılardır. Köpek sahiplenmek, ihtiyacı olan köpeklere barınma ve yiyecek imkânı sağlamak oldukça güzel bir harekettir. Öte yandan, köpeklerin tıpkı insanlar gibi farklı karakter özelliklerine sahip olduklarını unutmamak gerekir. Salt barınma ve karnına doyurma ihtiyaçlarına odaklanıldığı takdirde köpek bakımı tam anlamıyla yerine getirilmiş olmaz.

Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Köpekler narin canlılardır ve mental sağlıklarına da en az fiziksel sağlıkları kadar önem verilmelidir.

  • Köpek sonrası hayatın tamamen değişeceğini kabullenmek
  • Değişimin olumlu olması için köpek sahiplenmeden evvel araştırma yapmak
  • Köpekle beraber farklı bir sosyal ortama girmek
  • Köpekle beraber yaşadıkça zihinsel anlamda yeni beceriler edinmek

Köpek Tüy ve Deri Bakımı 

Köpek sahiplenme karar verdikten sonra, köpeğin tüylerinin ve derisinin bakımı öğrenilmelidir. Bu aşamada köpek bakım seti ürünlerinden faydalanılır. Köpeklerin tüyleri her gün fırçalanmalı, ölen tüylerin derideki olumsuz etkisinin önüne geçilmelidir. Köpekler, tüyleri fırçalanmadığı takdirde, daha çok kaşınırlar. Uygun bir fırça, köpek bakım malzemeleri arasından bulunur. Köpekler yıkandıktan sonra, tüylerinin kurutulması olmazsa olmazdır. Tüyleri iyice kurtulmazsa deri nemli kalacağından köpek soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı açık hale gelir bu sorunun önüne geçmek için oyapet köpek havluları kullanabilirsiniz.

Köpeğin Göz ve Kulak Bakımı 

Köpeklerin gözleri etrafında sık sık çapak oluşumu gözlenir. Bu durumda endişe etmek yerine bir pamuğu çayın demine bandırarak, göz çevresi nazik hareketlerle temizlenmelidir. Kulak çeperinde gün içerisinde biriken tozlar zaman geçtikçe kulak tıkanması sorununa yol açabilir. Bu sorunun önüne geçmek adına her gün kulakların zeytinyağlı bir pamukla temizlenmesi önemlidir.

Köpek Mental Sağlığı 

Maalesef köpeklerin en ihmal edilen bakımı mental sağlıklarıdır. Köpeklerin her biri kendi ırkına yaşına ve cinsiyetine göre spesifik karakter özelliklerine sahip canlılardır. Köpeğin sadece karnı acıkan tuvalet ihtiyacı olan bir canlı değil aynı zamanda psikolojik gereksinimleri olan bir canlı olduğunu unutmamak gerekir. Mental sağlığın korunması adına köpek egzersizlerinin yapılması önemlidir.

Unutulmamalıdır ki köpekler bir sürü hayvanıdır. Köpeği sahiplenen köpeğin kılavuzudur. Köpekler sosyal hayvanlardır. Bu nedenle, gezdirilmeye çıktıklarında, denk geldikleri diğer köpekler ile yakınlaşmaya ve onlarla oynamaya çalışırlar. Köpeğinizin diğer köpeklerle eğlenirken kirlenmesi normaldir ve hoş karşılanmalıdır.

Köpek Egzersizleri 

  • Köpek ile her gün en az 45 dakika yürüyüş yapmak, sadece tuvalet ihtiyacı için değil köpeğin mental sağlığı için de gereklidir.
  • Köpeğe yemeği önüne direk koymak yerine, beş saniye bekletmek, onun açısından zihinsel bir beceri kazanmasını ve mental açıdan güçlenmesini sağlar
  • Köpeği sevmek önemlidir ancak köpeğe bir takım zihinsel becerilerin kazandırılması köpeğin mental sağlığı açsından elzemdir.